Friday, January 20, 2017

Do It Yourself : Pencil Case Molek

Foto Chantiq-chantiq.
Cantik dan molek gitu.

Assalamualaikum ! Hai, tadi aku usha-usha facebook aku nampak satu tutorial iaitu DIY buat pencil case. Lawa sangat. Takyah beli dah, engko boleh pilih je corak apa yang berkenan di hati, warna apa, saiz apa kan? Alright jom tengok step dia. Engkorang follow je gambar dekat bawah ni, sebab dia takda explanation la pula.


Foto Chantiq-chantiq.
Sediakan template kain macam ni ye.

Foto Chantiq-chantiq.
Pastu iron kasi dia lekat elok-elok

Foto Chantiq-chantiq.
Lipat dua benda alah ni. Ala yng ada dekat tepi pencil case tu. Cer tengok balik gambar.
Foto Chantiq-chantiq.
Jahit tepi pastu iron lagi kasi dia terbentuk elok je.

Foto Chantiq-chantiq.
Pastu jahit la zip.Tapi yang ni zip berenda. Engkorang boleh ambil zip baju kurung kalau engkorang brutal orangnya.

Foto Chantiq-chantiq.
Letak jarum peniti kiri dan kanan supaya mudah proses jahit.
Foto Chantiq-chantiq.
Haa cenggini haa.
Foto Chantiq-chantiq.
Jahit le tunggu apa lagi kan.

Foto Chantiq-chantiq.
Tadaa ! Dah siap. 

Lawa kan? Boleh jadi kalau kita cekap jahit benda ni boleh la kita buat niaga. Tak payah dah kawan engkorang merungut sebab pencil case sama je sepanjang tahun ahak ahak. Duit engkorang pun bakal molek jew kerana permintaan yang tinggi.


2 comments:

Eyqa Zq said...

Bestnya! XD untunglar kalau pandai jahit, hehehe.

Nik Ainaa said...

ainaa ni kalau diy2 ni memang xreti. tgn keras. hehe btw jemput join giveaway Ainaa http://nikainaa.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa_29.html :)