Friday, January 20, 2017

Do It Yourself : Pencil Case Molek

Foto Chantiq-chantiq.
Cantik dan molek gitu.

Assalamualaikum ! Hai, tadi aku usha-usha facebook aku nampak satu tutorial iaitu DIY buat pencil case. Lawa sangat. Takyah beli dah, engko boleh pilih je corak apa yang berkenan di hati, warna apa, saiz apa kan? Alright jom tengok step dia. Engkorang follow je gambar dekat bawah ni, sebab dia takda explanation la pula.


Foto Chantiq-chantiq.
Sediakan template kain macam ni ye.

Foto Chantiq-chantiq.
Pastu iron kasi dia lekat elok-elok

Foto Chantiq-chantiq.
Lipat dua benda alah ni. Ala yng ada dekat tepi pencil case tu. Cer tengok balik gambar.
Foto Chantiq-chantiq.
Jahit tepi pastu iron lagi kasi dia terbentuk elok je.

Foto Chantiq-chantiq.
Pastu jahit la zip.Tapi yang ni zip berenda. Engkorang boleh ambil zip baju kurung kalau engkorang brutal orangnya.

Foto Chantiq-chantiq.
Letak jarum peniti kiri dan kanan supaya mudah proses jahit.
Foto Chantiq-chantiq.
Haa cenggini haa.
Foto Chantiq-chantiq.
Jahit le tunggu apa lagi kan.

Foto Chantiq-chantiq.
Tadaa ! Dah siap. 

Lawa kan? Boleh jadi kalau kita cekap jahit benda ni boleh la kita buat niaga. Tak payah dah kawan engkorang merungut sebab pencil case sama je sepanjang tahun ahak ahak. Duit engkorang pun bakal molek jew kerana permintaan yang tinggi.


Saturday, January 14, 2017

40 Beauty Questions Tag

Image result for makeup tumblr

Hai, Assalamualaikum semua. Berjumpa lagi bersama gadis yang berwawasan tinggi iaitu Fatin gais. Tadi aku blogwalking dekat blog Fatin Liyana. Tetiba jumpa 40 Beauty Questions Tag. Terus excited gais nak cuba juga.Ahak ahak. Tapi aku jawab dalam bm je la. Otak semakin lemau dalam bi sebab dah lama tinggalkan muet. Haih. So, jom mula !

SKINCARE

How many times do you wash your face daily?
3 kali, pagi masa bangun tidur, masa maghrib dan masa nak tidur.

What skin type do you have?
Oily acne prone skin. Perghh.

Do you exfoliate?
Everyday. Entah la kenapa setiap hari.

What brand do you use?
St Ives Green Tea scrub dan St Ives Apricot scrub. Sebenarnya dia punya beads dia je yang lain.

What moisturizer do you use?
Simple moiturizer.
Image result for simple moisturizer


Do you have freckles?
Ada :(

Do you use eye cream?
Dulu pakai garnier yang warna hijau, sekarang no more sebab pulus semakin nipis.

Do you or did you have acne prone skin?
Awat takda? Adalah haih stress fikir pasal muka ni sebenarnya.

Did you ever have to use Pro-activ?
pebenda ni?

MAKEUP

What foundation do you use?
salam, tak pakai makeup.

How about concealer?
salam sekali lagi, tak pakai makeup.

Do you know your undertone color?
tak berapa nak tahu.

What do you think of fake eyelashes?
salam kali ketiga, tak pakai makeup.

Did you know that you are supposed to change your mascara every 3 months?
takda mascara bro.

What brand of mascara do you wear?
aku takda mascara tapi kalau ada maybe Silkygirl yang warna kuning tu sebab tengok ada banyak feedback.

Sephora or MAC?
or

Do you have a MAC-pro card?
tiafa

What makeup tools do you use in makeup application?
jari jemari Fatin.

Do you use makeup base / primer for the eyes?
tidak sama sekali.

For the face?
mata pun tak pakai apatah lagi muka :')

What is your favorite eyeshadow (color or shade)?
suka warna coklat gelap.

Do you use pencil or liquid eyeliner?
pencil sebab tu je mampu.


How often do you poke your eyes with an eyeliner pencil?
ada la sekali dua. biasa lah tak reti makeup.


What do you think of pigment eyeshadows? Like glitter pigments?
tak suka, nampak meriah sangat padahal pergi supermarket depan rumah je gais.


Do you use mineral makeup?
nehe.


What is your favorite lipstick?
nyx and silkygirl.


How about lipgloss?
obuse kot yang murah hahahaha.


What is your favorite blush to use?
odbo


Do you buy your makeup on eBay?
nehe, my mummy tak bagi :(


Do you like drugstore makeup?
benda yang murah tapi berkualiti yaa sudah semestinya saya menyukainya.


Do you go to CCO's ? (Cosmetic Company Outlets)
amende ni?


Did you ever consider taking makeup classes?
nantilah bila kulit dah flawless nanti hahahahaa makeup bagai nak rak sampai rak jatuh tapi jerawat masih bergerumun :(


Are you clumsy in putting on makeup?
tak, kite beshe-beshe je.


Name a makeup crime that you hate.
bedak bercapuk haih


Do you like colorful shades of makeup (lipsticks, eyeshadow) or neutral ones?
neutral ones, barulah no makeup look hahaha


Which celebrity always has great makeup?
suka Hanis Zalikha, makeup dia nampak neutral gila 


If you could leave the house using just ONE makeup item, what would you use?
lipstick kot sebab nakjadi dato seri vida muahahahaha


Could you ever leave the house without makeup on?
awat tak boleh? kita kena yakin! 


Do you think you look good even without makeup on?
yes i am. tambah-tambah masa bangun tidur. muka nampak flawless, tapi bila dah mandi hm nak dicampak tidak mahu, nak dikendong tidak reti :')


In your opinion, what is the BEST makeup line?

Image result for makeup best quotes
yang ni kot.


What do you think of makeup?
Semua orang boleh pakai makeup sebab makeup ni kekadang boleh naikkan confident seseorang dan juga boleh menambah pendapatan seperti menjadi seorang MUA. So why not makeup? Hewhew

Gua dah kabo gua tak reti makeup :') Takpalah, doakanlah saya supaya pelan-pelan lawa dan hilang dari masalah jerawat ni. Bye!

Friday, January 13, 2017

The January 2017 Giveaway by Mek Zumbie

Assalamualaikum



Pada tahun 2017 ni, aku nak sambung belajar dekat universiti idaman aku iaitu UTHM. Kenapa UTHM? Sebab hanya UTHM yang menawarkan kos management dalam construction. Kenapa constuction? Sebab ia lebih terjurus ke arah Civil Engineering walaupun tidak sebenarnya. Masa STPM aku sambung business tapi masa SPM aku sambung engineering. So, UTHM je la tempat yang sesuai dengan kos yang aku nak ni.  Apabila menyambung belajar, sudah semestinya aku mahukan sebuah kejayaan yang melimpah ruah dan juga menjadi best student. InsyaAllah. Sebenarnya, belajar ni best cuma nak istiqamah dalam belajar tu susah. Ada ja halangan dia.

Dan perkara lain yang aku nak buat ialah belajar memasak. Aku boleh je masak nasi goreng semua tu, tapi aku nak belajar benda lain pula kan macam makanan omputih ke, makanan jepun ke yang gulung-gulung telur tu. Jadi aku bolehlah berbakti  kepada suami aku nanti tanpa perlu keluar rumah serta berebut parkir hanya untuk menikmati juadah di restoran. Haaa gittew matlamatnya walaupun takda jodoh lagi. Orang kata persiapan awal. Nanti kalau pergi rumah mak mertua, pastu dia suruh masak haaa habislah. Time tu dah umpama mencurah air ke daun keladi.

Perkara lain lagi ialah kukuhkan iman dalam perubahan. Solat awal waktu, tutup aurat dengan sempurna, baca quran, solat sunat dan sebagainya. Orang kata berubah ni senang. Yes, memang senang tapi nak buat semua perkara tu jadi berat sebab dah terbiasa dengan dosa. Allah. Semoga kita dijauhkan dengan benda-benda yang boleh buat kita kufur. Jangan jadi munafik gais. Hew hew.

GIVEAWAY NI BERAKHIR HUJUNG BULAN SATU GAIS. MOH JOIN




Thursday, January 12, 2017

Tukar Baju Blog dan saya menang Giveaway!

Assalamualaikum

Lamanya tak update blog sebab busy sikit. Malam ni free sikit sebab dah habis lipat baju hehehe. Oleh itu, aku ambil kesempatan ini untuk cecantikkan blog aku ni. Kasi upgrade sikit. Ingat orang je ke nak lawa? Blog juga mahu turut serta.


Jadi macam inilah rupanya. Acah kawai gais, padahal hati rocker. Kasi tunjuk juga walaupun masa engkorang baca entry ni pun engkorang masih boleh nampak :')

Saja ja tukar angin ambil background hijau gitu. Nampak lembut tapi masih mengamalkan konsep go green. Gittew. 

Ceritanya hari Isnin ke Ahad entah, aku buka la blog sebab dah lama gila tak buka kan. Tetiba dekat entry ni ada orang komen tahniah jadi pemenang semua. Aduh aku pelik gila kot, pastu aku check ah blog penganjur giveaway tu tetiba ada keputusan pemenang dah har har har. Aku lambat check sebab dia dah umumkan hari Jumaat haritu. 

 can you see thatttttt? Pemenang pertama.

Lepas dah nampak ni terus cemas aku whatsapp adik ni. Alhamdulillah dapat totebag dengan tudung bawal. My favorite. Dia mecam tetahu je aku bawal lover. Apa-apa pun serius aku tak expect langsung benda ni. Aku la manusia paling jarang sekali nak menang giveaway, cabutan bertuah ke apa. Memang jarang ah. Tapi aku ada sorang kawan ni. Nama dia Nisa. Dia kan tiap kali cabutan bertuah dekat sekolah mesti ada ja benda dia dapat. Dia pernah dapat Kasut Sport Nike, tracksuit Adidas dan beg kasut Adidas kot. Dah la semua ori :')) Asyik bertuah je :'))))

So, I need to go because my brother want to use this laptop right now. Dia memang. Gua sabar je dengan dia ni. Haih.

For those yang comment and saya tak balas tu, I'm so sorry. InsyaAllah lepas ni active balik :)