Giveaway 5 years Blogging by Faezah Mdnor



Assalamualaikum. 

Giveaway ni kena cerita sikit. Jadi, kisahnya begini. 

Self-Positive When I Sad

Dulu masa aku form 4 aku dapat sekolah teknik. Dapat kos Mechanical Engineering. Time PMR aku dapat 3A 5B je. Tak cemerlang pun tapi taklah bodoh sangat hahaha. 2 minggu je aku sekolah dekat sekolah harian biasa. Dapatlah belajar Biology 2 minggu. Lepas tu aku pun masuk la sekolah teknik tersebut dan belajar Mechanical Engineering sampailah habis sekolah. Lepas result SPM keluar, aku pun apply la kos-kos yang layak dengan aku. Macam biasa la kos aku mestilah semua yang berkaitan dengan engineering. Aku apply politeknik dalam kos Mechanical Engineering in Manufacturing (Pembuatan). Result UPU pun keluar and aku dapat Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor. Jauh gila dari Penang sebab aku tinggal dekat Penang. At the same time aku ada apply UniKL. Kos Mechanical Engineering juga dan aku dapat juga dekat UnikL MFI, Bangi, Selangor. Sekali lagi, jauh dari Penang. Sebab apa aku persoalkan jauh semua ni? Sebab nanti parents aku nak kena tanggung tambang lagi, yuran, dan macam-macam lagi. Dah la aku tak pandai naik moto or kereta. Anak bongsu la katakan. And aku manja dan mengada-ngada sikit. Disebabkan semua tempat belajar aku dapat jauh, so aku tolak semua tawaran belajar. Sebab aku belum bersedia nak jauh dari family. 

Sedih sangat bila aku tengok semua kawan-kawan aku masuk Poli, UiTM, matrikulasi teknikal dan lain-lain. Semua belajar pasal Engineering. Lagi satu aku tolak semua tawaran tu sebab aku taknak bebankan parents aku sebab tahun tu kakak aku pun masuk U juga sambung degree. So kalau aku masuk mana-mana IPTA/IPTS, parents aku kena tanggung dua orang sekali. Susahla kan. Dah la time tu ada money problem. Tapi yang ni dorang tak tahu pun pasal ni. Malas cakap. Cakap pasal kawan-kawan tadi, sedih dan malu sangat. Sedih bila dorang upload gambar dalam ig semua tu. Hashtag tak payah cakap lah semua hashtag #futureengineer #engineertobe arghhhh stress aku time tu. Malu bila dorang tanya sambung belajar dekat mana, and aku jawab FORM 6. Rasa diri terasing sangat time tu. 

Macam mana boleh tergerak hati nak masuk Form 6? Lepas check tawaran dekat mana entah.


Ni haa tawarannya. Sorry kena padam nama penuh sebab takut kawan-kawan tau. I tell you I got no confident :(

Lepas dah check semua kebaikan, manfaat Form 6 ni dekat google, aku pun daftar la Form 6. Macam biasa la kan kena belajar dekat sekolah, kena ikut peraturan sekolah, kena pergi perhimpunan. Banyak yang merungut tapi aku okey ja sebab aku nak masuk Form 6 ni nak belajar betul-betul and nak cecepat sambung degree. Biasanya yang dapat matrikulasi takkan dapat tawaran form 6 ni dan macam tulah sebaliknya. For your information, batch aku dekat sekolah teknik tu takda sorang pun yang masuk form 6. Paling teruk, aku pergi balik sekolah tu ala konon-konon nak melawat la. Sebenarnya aku taknak pun sebab nanti mesti ada cikgu-cikgu yang tanya sorang-sorang  sambung belajar mana. Bila turn aku, aku jawab form 6. Ada yang 'oooo' , ada yang cakap 'belajar dekat mana-mana pun sama'. Yang paling teruk cikgu kaunseling aku cakap, 'Kenapa masuk Form 6? Kenapa tak tunggu rayuan ja? Form 6 susah. Minta la tempat lain.' Erghh time tu dah la depan kawan-kawan, dia boleh cakap macam tu. Macam form 6 ni takda masa depan yang cerah. Rasa malu, rasa sedih, rasa marah time tu tuhan ja yang tahu.

Sepanjang setahun setengah aku belajar dekat form 6 semua berjalan dengan baik. Dapat kawan baru, dapat sekolah baru, kena belajar benda baru. Dekat form 6 aku sambung kos business. Haaaa lari terus dari kos sebenar aku iaitu Mechanical Engineering. Sebenarnya, aku nak ambil sains tapi abang aku kata hang mampu ka bawa? Sebab masa SPM Chemistry aku hancur dan lebur. Dan aku tak suka subjek tu tapi malangnya subjek tu subjek wajib dekat semua aliran sains. So terpaksa la ambik kos business. Kena belajar Sejarah lagi gais. Subjek yang tak suka semua kena belajar balik. Tapi business ni benda baru la. Best la juga.  Aku masuk form 6 ni sebab kos belajar murah, dekat dengan rumah, dan jimat perbelanjaan. So, takyah la parents aku keluarkan duit banyak2 nak tanggung aku belajar.

Semenjak masuk form 6, aku asyik belajar je sebab nak skor setiap sem. Sem 1 aku dapat 3.08. Sem 2 pun aku dapat 3.08. Maintain. Tapi aku tak puas hati dengan result aku even ada orang cakap kalau STPM dapat result 3 pointer ke atas kira bagus la kononnya. Padahal sekarang banyak gila saingan. Semua orang pandai dan bijak. Masa belajar dulu (sem 1) , selalu sangat terfikir nak berhenti form 6 sebab susah nak carry. Kena struggle. Pernah masa tu  sebelum exam sem 1, ada tawaran Politeknik panggilan kedua. Aku dapat Politeknik Kulim, Kedah. Kos yang sama iaitu Mechanical Engineering in Manufacturing. Time tu aku tanya mak aku patut ke aku pegi. Mak aku cakap terserah la dekat aku. Ayah aku cakap takyah la sebab aku dah sambung form 6 kan so nak tukar pergi sana pula. Banyak kerja nak kena buat. Tapi time tu aku serupa orang gila dah. Barai gila fikir pasal future aku. At last, aku tak sambung juga Engineering. Sekali lagi sedih mengundang dalam diri. 

Tapi bila difikirkan balik, sebab aku tolak semua tawaran tu la aku boleh belajar tentang kehidupan. Kadang-kadang apa yang kita kejar, tak semestinya dapat. Apa yang kita belajar tak semestinya kita jadi apa yang dibelajar. Kan? Masuk form 6 ni macam-macam dugaan dia. Kau kena hadap mulut-mulut makcik yang suka gegosip ni. Dorang kata form 6 tempat orang bodoh belajar. Kau kena hadap kawan-kawan kau sembang kencang bila dorang ada unilife/studentlife. 24 jam update pasal final, kuiz, rumah sewa takda api la, roommate and macam-macam lagi. Tapi aku? Masih bersekolah. Sedih nak mati bila ada kawan yang masuk universiti yang dulunya rapat macam isi dengan kuku at last hilang dari radar. Tak dapat dikesan. Kita yang kena tanya khabar dia. Itu pun hambar sebab kekok sangat. Dah la macam taknak layan ja kita ni. Memasing sibuk dengan coursemate la roommate la housemate la ergh *sebenarnya jeles sebab kawan baik buat macam tu hahahaha

Jadi apa bendanya yang positivenya dari cerita sedih aku ni? (konon ja hahahaha) Positive dia ialah
  • Aku kena buat keputusan yang tepat setiap kali nak buat sesuatu.
  • Aku mula belajar sungguh-sungguh sebab taknak result STPM teruk lepastu tak dapat sambung degree lepastu kena ulang balik diploma. No. Aku taknak bazirkan masa dan wang cenggitu ja. kesian parents aku.
  • Aku mula sedar yang kawan-kawan yang dulu selalu ada time susah tu tak selamanya ada. Kalau ada pun, sorang dua. Tu pun tak berapa nak rapat tapi still contact dengan aku.
  • Setiap apa yang terjadi ada hikmahnya. Aku masuk form 6, aku kena duduk dekat rumah so aku boleh la tengokkan mak dan ayah aku and tolong apa2 yang patut. Kan?
  • Jangan berangan, tapi kena berusaha. Kenapa? Jangan berangan kalau kau dah sambung belajar mechanical engineering since form 4 then bila besar kau comfirm akan jadi Engineer. Jangan ah berangan macam aku. Sedih tau.
  • Kawan ada, tapi sahabat jarang nak ada.
  • Persetankan semua orang yang cuba nak jatuhkan aku misalnya makcik2 yang suka gegosip tu. Dorang boleh cakap ja dari pagi sampai malam. Non-stop tapi tak boleh ubah apa2 keadaan pun kan? So kenapa nak ambik tahu?
  • Last, hidup kena diteruskan juga even kau rasa kau gagal dalam pelajaran or tentukan jalan kehidupan kau sebab InsyaAllah ada jalannyaaaaa *nyanyi

Itulah cerita sedih yang aku pernah alami selama ni. Maybe orang akan baca and cakap biasa la cerita macam ni sebab dorang tak lalui pun. Biasala, semakin meningkat umur ni, macam-macam yang kita kena uji. Dugaan hebat-hebat belaka. Tapi akan ada satu tahap, di mana kesedihan tu la yang angkat kita balik jadi orang yang sebenar. I mean orang yang sebenar ni macam apa yang sebenarnya matlamat hidup kita. Bayangkan kalau aku sedih sampau tak sudah. Tak sambung belajar la aku gamaknya. Menangis la sesorang dalam bilik sebab tak mampu nak sambung belajar. So, bila masuk form 6, dalam semester dua tu semuanya dahh terurus. Aku percaya ni semua jalan cerita yang Allah dah tentukan. So kita ni sebagai hamba teruskan je lah.  Aku cuba ambil positif setiap benda yang terjadi. Sebagai contoh, aku ambil positif kalau kawan-kawan lama aku langsung tak contact aku and contact bila perlu ja tu sedang sibuk belajar walaupun asyik online Whatsapp, Instagram and Twitter walaupun sebenarnya she have no time for me har har har I know la girl.

Maaf sebab tulis panjang sangat sebab aku dah lama nak cerita pasal ni tapi tak ada kesempatan pula hehehehehe. Bye sumolang.

Bebel Sat

Assalamualaikum

Salam 3-1, hahaha Chelsea menang weh, apa2 pun, bola semakin rancak sekarang. Lamanya tak update blog sebab busy exam. Sekarang exam dah habis. Cuti 9 bulan weh! Sebenarnya exam habis selasa hari tu. Biasalah berjoli dengan kawan-kawan sebelum masuk kerja nanti. Nanti aku kerja dekat kamdar. Betul la payah gila nak cari kerja sekarang. Pergi kedai sana takda kosong. Kedai sini takda kosong. Semua full. Dah la aku takda experience kerja. Last choice aku dekat Kamdar je la. Tapi taknak sebab ada banyak wargaasing. Tapi hari tu aku pi takda pula warga asing indon bangla semua tu. Kebanyakkannya Malaysian ja semua. Mak aku cakap Malaysia takda duit sebab tu kena guna orang Malaysia jadi pekerja.

6 hb ni baru nak masuk kerja. Aku taktau ah macam mana keadaan dia nanti. Sebab aku first time kerja. Tak pernah aku kerja sebab mak aku kata aku tak matang. Aku kan anak bongsu :P Bukan apa kakadang aku fikir juga time ni la nak kena manja-manja dengan parents, nak kena gedik-gedik dengan parents, sebab dorang semakin tua bukannya semakin muda. So kena la hargai masa dengan dorang kan. Haih, rasa tak sanggup pula nak sambung belajar jauh jauh nanti :(

Satu lagi, lately ni aku banyak fikir pasal ex crush aku har har har. Siapa ja takda crush? Biar ja la benda dah berlalu biarkan berlalu. Haih macam mana boleh teringat ni. Move on fatin move on. Banyak benda lagi nak ingat. Tapi tu la kan mana boleh lupa crush 4 tahun punya crush last last disambar orang lain har har har har *gelak hambar*

Image result for stress girl tumblr

Pasal kerja tu pula basic dia RM1000. Pastu ada komisen lagi. Aku kan belum kerja lagi dah fikir macam2 apa nak beli. Melampau gila hahahah. Time ni la nak cantikkan diri har har har lagi. Time ni la nak beli makeup, skincare yang bagus punya, baju semuaaaaa laaa. Ish, tapi kena ambil lesen dulu sebab saya hanya pandai naik basikal sahaja. So sad gitchew.

Dah pukul 1.30 pagi. Inilah masanya untuk aku menghabiskan masa dekat youtube tengok tutorial makeup hahahahahah. Bye semua.


7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 7 - A Blog Review

Assalamualaikum.

Ini adalah first time aku buat blog review. Kekadang naif gak aku ni. Dia macam blur tapi acah acah tahu semua benda. eh takdalah. Mengikut penganjur challenge, kena review blogger favourite. Em, blogger favourite aku mestilah Fatin Liyana gais. Siapa ja tak kenal dia ni? Kalau tak kenal boleh je sergah blog dia sekarang.



Blog dia simple je. Gaya penulisan dah la hebat. Sempoi je kan. Aku suka gila stalk dia ni har har har. Pathetic gila. Kalau aku bosan ke apa aku selalu je stalk blog dia. Boleh terhibur sesorang kot hehehehe.

Blog dia best sebab :
  • Gaya penulisan dia tak bosan
  • Ada gambar yang banyak dan best
  • Ada cerita pasal travel dia pergi ke korea la india la
  • Ada fashion tips!
  • Ada pasal study tips! 
  • Dia cantik gila.
  • Dia kelakar.


Aku rasa semorang kenal dengan Fatin Liyana ni. Nama Fatin ni memang kelakar ke? Eh? Hahahah. Tapi sekarang dia lamaaaaaa gila tak update blog. Maybe sebab busy kerja. Dia kan dah jadi doktor sekarang. Lagi2 dah kahwin sekarang. Ada anak. Nama Ajda. Shocute you know. Muka macam Fatin Liyana ni juga.


'Ya Allah ya tuhanku, permudahkanlah urusanku, murahkanlah rezekiku, kuatkanlah ingatanku & kurniakanlah aku kecerdikan akal fikiran. Sesungguhnya memudahkan perkara yang susah amatlah mudah bagimu Ya Allah..amin'

Aku paling suka doa ni. Kak Fatin yang share dalam blog dia. Boleh amalkan. Hehehehe.

---- Habis jua challenge ini. Engkorang macam mana? Habis ke belum?

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 6- Random Post

Assalamualaikum


Inikan random post kan. So, nak tanya ni....

MACAM MANA NAK BAGI HILANG PARUT JERAWAT DENGAN JERAWAT KECIK-KECIK DEKAT PIPI SAHAJA. KENAPA JERAWAT TUMBUH DEKAT PIPI SAHAJA :( 

---- Kenapalah jerawat naik dekat pipi ja. Ada parut pula tu. Dah tu atas parut tu ada jerawat pula tu. erghhh :(


7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 5 - A Book Review.

Assalamualaikum

Untuk pengetahuan, aku ni bukanlah peminat buku ke apa. Jarang gila aku nak baca buku. Tapi ada la suatu ketika dulu, masa dh habis SPM kan. Dah la tak kerja, so banyak masa yang diperhabiskan dengan melakukan perkara yang sia2 seperti stalk crush, stalk crush dan stalk crush. So, aku ingat nak baca la novel. Saja try kan. Terlekat pula novel cintan cintun ni. So aku nak review pasal novel ni.



Bila Dah Suka


Kata orang, cinta pertama paling sukar untuk dilupakan. Kata orang lagi, bila kecewa dalam bercinta, kita memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Benarkah begitu? Kalau benar, masakan dia senang sangat jatuh cinta dan senang pula melupakan?

Sebelum ini, sudah dua kali.  Kini, hatinya terisi dengan nama lain pula. Mudah sungguh. Mungkin betul, dia memang jenis yang tidak boleh dibuat baik. Pantang orang buat baik sikit, senang sangat nak beri hati. Entahlah...  Tapi apa sekalipun, dia yakin yang dia cintakan si dia. Cinta sungguh-sungguh.

‘BILA DAH SUKA’ membawa anda menyelami hati seorang gadis genit bernama Nurul Huda. Dia yang kecewa dengan perkahwinan insan yang dicintai membawa diri ke utara tanah air. Tetapi setiba di sana, sesuatu yang tidak diduga telah menimpa dirinya, lalu mengubah perjalanan hidupnya.

----- Cerita ni best. serius best. Siapa yang rasa dia suka membaca tu, boleh la try baca novel ni. Sweet pun sweet. Takdala bosan sangat. Hewhewhew.


p/s tak paham la kenapa font aku ada yang kecik ada yang besar :(((

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 4 - A Tutorial.

Assalamualaikum.
.
Nak ajar buat nasi goreng orang bujang la. Sebab ia sangat senang dan mudah dan cepat. Dak dak belasan tahun pun boleh buat gais.

Bahan2nya ialah :

  1. 1 mangkuk nasi
  2. 2 ulas bawang merah (kena tumbuk bagi lumat)
  3. 3 ulas bawang putih (tumbuk juga bagi lumat)
  4. 4 batang cili padi (tumbuk sekali)
  5. Sos tiram secukup rasa
  6. Kicap secukup rasa
  7. Sos cili secukup rasa
  8. Lada putih secukup rasa
  9. Garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya ialah :

  1. Panaskan minyak. Minyak letak sedikit sahaja.
  2. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi.
  3. Bila dah keluar bau tu, tuang sos cili, kicap dan sos tiram secukup rasa.
  4. Lepas tu letak la nasi gais. Kacau sampai sebati.
  5. Taruk garam dan gula sikit bagi rasa-rasa ja.
  6. Letak lada kalau nak rasa macam ramen.


Gais, your nasi goreng bujang is ready to be eat ! Hahahahahahaahaha.

ni la gais nasi goreng bujang.

Ye la kan, aku tau la semua sebenarnya dah pandai masak kan. Tapi ada insan yang masih taktau masak. So aku bagi la resepi beshe-beshe dekat engkorang yang masih tidak tahu masak nasi dengan lancar.

See ya next challenge ! Bye.

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 3 - Appreation Post (Artist)

Assalamualaikum

Siapa ja tak suka artis gais? Siapa ja? Seperti gadis-gadis lonely macam aku ni asyik sangat duk ada artis peberet. And my favourite artist belongs tooooooooooo abe Beto la boh. Aku sendiri tak pasti kenapa la aku suka sangat dia ni. Muka hitam manis tapi hensem. hahahaha melayu tulen ni. Lepas tu kalau dia berlakon dia suka guna kata panggilan 'saya' dan 'awak' Maigod! Cair gila. Aku suka suka suka suka suka suka gila lakonan dia ! 5 bintang aku bagi. Superb !

Image result for beto kusyairy

AKU ADORE GILA DIA NI 
HAIH

Tapi itu la kan, adore adore juga, jangan lupa bahawasanya dia dah kahwin. Haa jangan calas suami orang. Jangan jadi perampas. Jadi peminat boleh. Sejak bila ja aku minat Beto Khusyairi ni? Aku minat dia masa dia berlakon cerita Instanbul Aku Datang. Pergh ! Pergh ! Menusuk kalbu beb! Dia punya mata tu aduhhh aku tak boleh ah. Tolong ah sedarkan aku.

Image result for beto kusyairy

Sebab abe berbakat boh, bab tu abe layok meneng ! Abe kacok abeh ah pake baju melayo ni.

Image result for beto kusyairy

"Abe ni penembok ke? Patut ah hati adek dok raso macam keno tembakan cinto."

Maafkan aku kerana agak gedik.

Tapi sekarang macam Hisyam Hamid pun hensem tapi lakonan beshe-beshe ja ahak ahak.

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 2 - A Movie Review

Assalamualaikum.

Pasal movie ni bukan aku nak perlekehkan cerita-cerita melayu ni tapi kan aku lebih tertarik dekat hindustan. Why la Fatin? Baiklah review pasal cerita Om Shanti Om.


Aku rasa semua orang tambah tambah lagi hindustan lover mesti tau cerita ni. Dia macam cerita hantu tapi tak berapa nak seram. Siapa yang berlakon? Ahhh mestilah abang aku iaitu abang Shah Rukh Khan, Arjun Rampal, Deepika apatah dan pelakon ekstra yang lain. Character yang paling aku suka mestilah abang Shah Rukh. Dia memainkan dua peranan dalam cerita ni. Dia macam kelahiran semula la.

Image result for om shanti om

Aku paling suka lagu dia, yang bawah chandelier tu. Perghh ! Tengok banyak kali pun tak bosan. Rasa teruja dia tetap sama. Tapi Arjun Rampal dalam cerita ni jahat. Padahal dia hensem. Kenapa kena jadi jahat? Kenapa yang hensem ja kena jadi jahat? :( Nasib ada Shah Rukh Khan.

Aku ada banyak ja cerita yang aku suka macam Ada Apa Dengan Cinta 1 dan 2 (cerita legend dak dak 90 an), Instanbul Aku Datang, Love, Nora , dan banyak lagi. Tapi aku pilih Om Shanti Om sebab Om Fatin Om. hahahaha

Bye semua,

see ya next challenge !

*update*
---aku sebenarnya tak tahu review movie ni macam mana, aku tengok blogger lain siap bagi sinopsis bagai. aku macam ni je, takpa. akan diperbaiki pada masa akan datang hewhew.

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE | Day 1 - 5 Facs About Yourself.

Assalamualaikum.

Hari ni merupakan hari pertama challenge. 5 Fakta Tentang Diri Sendiri. Aku siapa la engkorang semua nak tahu kan. Bukan Ayda Jebat jam di dinding terus berdetak ah. Tapi mari la tahu sikit-sikit tentang diri aku ni.

1. AKU TAK SUKA MEMBACA 

Ye ke?

 Terus terang la nak habaq, aku dengan buku, novel dan sejenisnya umpama air dengan minyak. Dia tak bersatu beb! Dia macam tak masuk. Aku memang tak suka membaca sejak kecil lagi. Bagi aku membaca merupakan perkara yang membosankan. Tapi aku kekadang suka mengambil langkah tak betul seperti mengambil subjek Sejarah dalam STPM sedangkan subjek tersebut memerlukan pembacaan yang banyak. Engkorang bayangkanlah buku tebal tebal kena baca, last last nak kena jawab 4 soalan ja :'))) Merana tahu.

2. AKU TAKDA KEYAKINAN DIRI
Di saat hampa semua baca post ni mesti hampa ingat aku ni sejenis yang berani melontarkan suara di depan orang ramai. No no no. Akulah makhluk yang paling payah nak cakap-cakap ni. Aku nak pergi ke kaunter nak bayar apa-apa pun aku suruh kawan aku cakap. Nak order pun suruh dia. Nak masuk kedai pun suruh dia dulu. Nampaknya beginilah seterusnya bila aku dah kahwin hahahaha semua suami aku kena buatkan. Kenapa keyakinan diri rendah? Sebab aku tak cantik hahahaha em ye la kan.

3. AKU SUKA PAKAI TUDUNG BAWAL DARI SHAWL

Kan lawa pakai bawal ahak ahak ahak

Ada fakta mengatakan banyak lelaki suka tengok perempuan pakai tudung bawal dari shawl? Beneren ke? Aku pun tak tahu kenapa aku boleh minat tudung bawal. Jenis kangaroo pula tu. Dalam sekolah aku semua pakai tudung bawal crepe, aku sorang ja berkangaroo. Tapi takpala, old fashion ahak! Depa kata tudung bawal kangaroo ni payah nak jadi la, lembik la. Kalau bawal crepe ni payah nak selimpang sebab dia keras sikit. Ya berbawal pula dah aku ni haih.

4. BERAT 45 KG TAPI BADAN BERISI
Yang ni kenapa entah. Berat aku 45 kg-47kg ja selalu. Tapi badan aku selalu nampak berisi. Peha pun besar. Betis pun besar. Sekarang asyik pakai palazzo ja nak cover ahaha. Aku pun tak faham sebenarnya. Kawan aku yang berat 50 kg tu badan dia kurus elok ja. Tapi aku? Haih haih aku duk pelik lagi sampai sekarang

5. AKU SUKA MENYANYI
tapi suara macam katak. Pernah suatu ketika aku rakam suara aku nyanyi. SubhanaAllah :') Takkan aku rakam lagi. Suara takda langsung nilai penyanyi. Aku memang suka menyanyi di mana-mana sahaja. Dalam tandas, masa study, masa makan, masa jalan depan crush. Allah, apa nak jadi ni. Hahahaha sekarang pun aku tengah nyanyi lagu Selamanya Cinta.

Baiklah itulah serba sedikit tentang aku. Aku yang hambar dan selalu berada di dalam kancah kebosanan. Baiklah, hamba yang bosang ni nak mengundur diri kejap, jumpa next challenge !

Bye.

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE


Assalamualaikum. 

Ya, budak budak bosan macam aku, jenis yang lonely 24/7 selalunya kekeringan idea nak tulis apa dalam blog ni. So, aku rasa nak try challenge dari SA-VIORS ni. Apa benda ni SA-VIORS ni? Macam unik pula nama blog dia. Kalau blog aku? Fatin. Ah nama pun dah bosan.

Macam ni la kengkawan semua.

Marilah join kalau korang jenis kepala kosong taktahu nak buat apa kan.

Baiklah saya join !




GIVEAWAY SALAM SIHAT BERSAMA MASHITAH MAMAT

Assalamualaikum.

Jom join giveaway by Kak Mashitah Mamat . Hadiah utama ialah Vitamin C dari Shaklee. Jangan risau produk ni selamat 100%. Aku juga pernah try shaklee ni sebab ada masalah kulit. Tapi biasalah dak dak bawah umur dan naif macam aku ni mana nak ada duit nak beli selalu hahahaha haih. 



Apa yang menyebabkan aku membuat aku membuak-buak nak join giveaway ni? Sebab tarikh last dia 15 Disember. 17 Disember InysaAllah kak Mashitah bagitau pemenang giveaway ni. Masalahnya 16 Disember ni birthday aku hahahahahahaha. Kenod imagine ah dapat shaklee sebagai hadiah. 

Bye.

Semoga Fatin menang *eh*

Dulu tak takut lipas, sekarang ....

Assalamualaikum

Haa lepaskan stress kejap dari study. Aku tengah study Pengajian Am sem 1 sebenarnya ni. Rabu ni exam. Goodluck siapa yang ulang macam aku ni. Engkorang yang ulang pun sebenarnya tak boleh nak go kan PA sem 1. Haahahha aku tak masuk langsung dalam otak. Tapi takpa, akan ku usahakan dengan sebaik mungkin.

Image result for lipas terbang

Nak cerita pasal lipas ni, apa masalah lipas ni. Dua tiga menjak ni banyak gila lipas dalam rumah aku. Nak kata bilik bersepah ke apa, takdalah bersepah mana sebab aku kan menantu pilihan mak-mak di Malaysia ni. Acewah. Korang bayangkan lah tengah study lipas terbang atas kepala. Mau tak jerit aku pukul 12 malam tu, keluar bilik ada satu lagi lipas dekat ruang tamu. Sumpah tak faham, lipas ni dia ada masalah hutang ke cemana ni?

Dulu aku tak takut pun lipas ni. Malahan lebih berani dari sekarang. Pegang lipas yang masih hidup merupakan perkara biasa bagi aku. Namun sekarang kenapa boleh takut macam lipas tu ular :')) Mungkin sifat keayuan dalam diri aku semakin membuak-buak. Mungkin sifat ketakutan yang utuh pada seseorang gadis terhadap lipas semakin menebal. Adakah ini petandanya aku akan jadi perempuan yang ayu? Maigod.

Semenjak kejadian lipas tu,  aku seram sungguh masa study. Mesti kena berjaga-jaga tengok keadaan sekeliling. Mana tahu lipas terbang dari bawah katil lalu menusup ke atas buku. Mana tahu time nak guna pemadam, terpegang lipas ke. Lipas ni puaka gila. Apalah masalah dia dengan aku. Kacau la time aku tak study ke apa ke. Dah la aku study Sejarah time tu, bila menjerit, habisla segala ilmu dijeritkan sekali lalu terkeluar sedikit.

Nampaknya cerita pasal lipas macam dah nak berakhir sebab aku rasa macam nak tidur. Mengantuk study tadi. Dah la, bye semua. jangan sampai lipas merosakkan exam anda.

Tips study last minute untuk pelajar STPM

Assalamualaikum,

Memandangkan aku ni bekas pelajar STPM, aku digalakkan untuk menyokong adik adik yang awal sem asyik tidur bila nak dekat final baru nak study. Takpa adik-adik, akak Fatin ada bagi tips yang berguna. Aku tau STPM ni susah dan complicated. Dia punya soalan tu macam tak pernah belajar walaupun dah belajar. Semua tips ni based on pengalaman aku la. Haih, nampak sangat aku ni pun jenis study last minute, tapi pointer maintain bro ahaks!

Tipsnya ialah :

1. Buat soalan past year
 Benda ni kan aku rasa semua orang buat kan. Selalunya bila nak final semua pakat belek past year. Ya, past year punya soalan ni memainkan peranan yang penting sebab kita boleh tau bentuk soalan dan jenis soalan yang akan ditanya. Kita juga boleh mengelakkan diri dari membaca topik yang sudah ditanya tahun sebelumnya ahhahahaha yang ni jangan duk buat la. Jangan pernah spot soalan. Soalan past year selalu berulang, lagi lagi soalan Pengajian Perniagaan dengan Bahasa Melayu.

2. Baca 2 kali
Tips ni sesuai untuk subjek yang perlu banyak baca macam Sejarah. Kalau yang ni kau buat latihan last minute mau patah jari engkorang. Beli la buku past year atau buku latih tubi yang ada soalan sekali dengan jawapan. So korang baca dulu untuk kali pertama. Tahap first ni korang akan dapat bayangan cerita atau konsep dia. Untuk yang kedua, prepare your highlight. Baca untuk kali kedua sambil highlight keywords yang penting. Contohnya,Pembesar berperanan mengutip cukai dan menjaga keamanan negeri. Nampak tak permainan dia? Sikap ingat secara tiba-tiba ketika exam mungkin akan timbul bila kita pakai tips ni.

3. Buat nota kecil
Aku tau kalau bab nota banyak orang mengeluh dan berputus asa. Bro dan sis STPM, engkorang cuma kena struggle setahun setengah sahaja walaupun hakikatnya engkorang struggle last minute sebenarnya. Buat nota dan buat nota. Untuk Sejarah, salin keywords yang korang highlight macam yang bagitau dalam tips kedua tadi. Yang subjek lain pun salin keywords ja. Buatkan nota satu kertas A4 satu bab. Kalau aku, nota yang aku selalu buat untuk 1 bab 1 A4 ni ialah Pengajian Perniagaan dan Bahasa Melayu. Nota ni nanti time korang berdebar-debar nak masuk dewan exam tu korang boleh baca cepat-cepat. Masuk otak ke tak masuk ke belakang cerita. Kalau boleh jadi orang yang terakhir masuk lewat dalam hall exam. Tapi sebelum exam start la kan. Nanti aku share macam mana aku buat nota, InysaAllah.

4. Jangan spot soalan
Jangan disebabkan masa kau semakin suntuk,kau mula spot soalan itu ini. Jangan jangan dan jangan. MPM dia ada banyak style nak keluarkan soalan. Kadang-kadang soalan tahun lepas pun dia ambil weh. Serius kot ! Cuba korang check soalan pengajian perniagaan. Soalan dia berulang. Soalan sejarah pun sama. Pengajian perniagaan pun sama. Kadang-kadang out of topik pula soalan dalam exam. Tak sama langsung dengan apa yang kita belajar sebelum ni. So jangan spot, study keseluruhan bab okay.

5. Cuba cari suasana yang sesuai untuk belajar
Suasana belajar penting sebab dia memainkan peranan terhadap kefokusan kita. Kalau kau boleh study dalam McD takpa teruskan. Hebat. Study sambil belajar dengan bising. Aku tak boleh ah. Aku kena juga study dalam bilik aku. Kalau kau boleh study sambil tengok tv, takpa teruskan juga. Cuba cari suasana yang sesuai. Suasana yang bila engkau belajar semua masuk berdesup-desup tanpa henti.

6. Jauhkan diri dari sosial media.
Tolong jauhkan. Tolang off kan. Tolong uninstall kan. Korang akan tau hasilnya bila engkau buat :) Masa akan jadi lebih panjang dan rasa hari korang akan rasa terbuang sangat sebab takda benda nak buat sebab korang asyik perabih masa dengan handphone, tab, laptop dan seangkatannya.

Alright, itulah tips yang selalu aku guna pakai sama ada real exam ataupun trial exam.Tapi aku taktau la berkesan ke tak kan dekat korang.Inilah anak muda zaman sekarang, awal sem taknak study, akhir sem baru nak struggle :'))Tapi yang penting pointer aku tetap 3.00 ke atas. Cuma sekarang taktau result keseluruhan lagi. Next year baru tau. TOLONGLA WISH GOODLUCK HAHAHAHAHA. Bye semua !

Dah habis STPM 2016.

Assalamualaikum.

Yeah ! Dah habis juga STPM ni. Setelah setahun setengah struggle, finally hari yang dinanti sudah tiba. Tamat sudah semester terakhir. Aku la kan hm aku tak rasa sedih langsung sebab aku memang tak suka pergi sekolah. Dah la aku kena naik van sekolah. Van sekolah dah selalu lambat. Ambil pun lambat. Jadi bosan gila ah pergi sekolah. Korang jangan ikut perangai macam aku.

Masa STPM aku ambil 4 subjek. Pengajian Am, Pengajian Perniagaan, Sejarah(paling meluat) dengan Bahasa Melayu. Subjek yang aku tak boleh pi sekali Sejarah la. Sampai sekarang aku duk menyesal kenapa lah aku pilih Sejarah. Aku ni bukan yang jenis minat membaca. Nak hafal lagi la. Macam mana nak skor pun aku taktau. Kadang-kadang soalan yang aku baca pun tak keluar. Tapi tadi jawab Sejarah sem 3 so far so good. Takda la merana sangat macam sem 2. Sem 2 aku kurang fokus sebab busy dengan kerja kursus yang memeningkan. Sekali lagi, jangan tiru perangai macam aku.

Banyak orang kata STPM ni susah. Sabar kejap, aku pun dulu macam tu. Tapi kita kena struggle la kan. Mana boleh kau harapkan bulan jatuh ke riba kalau kau tak study, tak buat nota, tak buat pastyear, pastu kau membebel duit banyak habis sebab kena repeat paper. Orang repeat paper sebab nak perbaiki gred macam B+ ke A misalnya. Masuk form 6 mana boleh main-main bro. Kena serius. Kena ada semangat. Kena ada matlamat.

Ingat, form 6 ni jalan singkat untuk masuk universiti, bukannya jalan yang panjang untuk masuk univerisiti.

Masalah orang berjerawat

Assalamualaikum.

Hai hari ni saja nak share pasal dak dak berjerawat macam aku ni. Ye la muka bukanya licin macam adang golf pun. Muka pun macam jalan tar. I know that feeling bro. Tadi balik sekolah ada budak ni tengok kad matrik aku. Har har har selamba ja dia kata muka dalam kad matrik fake sebab YA ALLAH SUCI GILA NO PIMPLES MY FACE SO FLAWLESS but in reality muka aku macam kulit durian.
                                    
Gais, setengah orang muka takyah cuci pun takda jerawat. Muka orang lain-lain. Macam geng-geng bepop macam aku ni haa kulit sensitive. Macam-macam pantang kena jaga. Belum lagi pasal skincare product. Dah la sekarang BANYAK GILA PRODUK YANG BAGI HILANG JERAWAT TAPI SEBENARNYA KASI MUKA LAGI TERUK. Lagi sedih kalau muka dulu elok je takda jerawat, tetiba pakai produk salah sikit tumbuh jerawat. Haa macam aku ni. Nak dapat kulit asal balik bukan senang. Bukan macam kena koyak kulit kau pastu dapat kulit baru. Haa bukan. Kena sabar. Ini produk zaman sekarang KESAN DALAM 7 HARI. Bila kau stop atudia jerawat hang mula timbul macam cendawan tumbuh lepas hujan. Tak payah tunggu hujan haa mendung pun dah tumbuh jerawat. 

Lagi satu, jenis manusia yang suka suggest skincare product ni. Dak dak jerawat macam aku bukannya taknak try tapi kekadang kitaorang dah buat reseacrh pasal produk tu. Apa ingredients dia, apa kesan dia. Lagipun kami ni ada masalah acne. Ni suggest produk yang nak putihkan muka. Aim aku bukannya nak putih cuma nak clear dari jerawat. Tapi tak tahu engkorang macam mana. Nak jadi snow white ke apa ke ahak ahak.

So, cerita dia nak tegur orang tu boleh but make sure kata-kata tu kena jaga. Sebab lidah ni lebih tajam dari pedang. Sakit dohhhh. Tapi takpa, dah biasa. But sometimes, it kill me inside.

Btw please suggest any produk yang boleh hilangkan jerawat dan parut Bukan yang putihkan okay =)

Short Film Raya by Tarbiah Sentap - Gerhana

Assalamualaikum. 

Aku dah tengok dah story ni malam semalam dekat youtube. Sebab semalam depa baru ja release film ni dekat youtube.  Menitis air mata aku. Jejarang aku menangis tengok youtube, So, storyline dia macam pernah biasa dengar ja. Bila diingatkan balik aku pernah baca "Cerpen Sentap" tajuk dia mak ayah tak solat? Something macam tu la tajuk dia. Dia lakonkan semula cerpen tu ke film! Good improvement Team Tarbiah Sentap! Lagipun, ni cerita sebenaq baqhang.

Everyone should watch this video! Only 11.53 minute ! 

Suka sangat quote ni dari video ni :

"Kadang, pabila kita dihantui oleh masalah keluarga yang jauh dari agama, kita rasa seolah-olah tiada lagi harapan. Namun, ketahuilah, masalah yang berlaku itu hanyalah ibarat GERHANA,  bukan tenggelamnya matahari."


Enjoy watching!


Sekali Lagi

Assalamualaikum. Haaa sekali lagi fresh start konon. So, tetiba semangat nak blogging menjelma balik. Dia macam datang tetiba. Masuk dalam hati. Cenggitu. Kita haruslah memperjuang semangat berblogging kita supaya tak dipandang rendah. Ceh.

Tapi kali ni nak jadi anonymous hahahahaha. Ini kalau budak kelas aku tahu, mau kena bash sehari semalam :') Tak supportive langsung. Apa apa pun sekarang bulan Ramadhan. Selamat berpuasa! Post kali ni bebiasa je sebab I got no idea what I should talk about! Nak cakap pasal makanan, nanti engkorang pula yang terliur. Tak pasal-pasal aku mendapat dosa kering sebab buat hampa lapar. Kenapa tetiba keluar loghat Kedah?! Ye la aku sebenarnya orang Kedah.

Aku ni umur 19 tahun this year. So, aku ambik STPM. Sebenarnya aku dapat je tawaran universiti and poli tapi entah ah kenapa aku pilih STPM. Kekadang rasa menyesal. Kekadang rasa bangga pulak. Bagaimana perasaan boleh berbelah bahagi hahaha. Tapi okay la STPM, kau kena pandai handle masa kau. Main jangan lebih sangat. Fokus je study. Kerja kursus kena buat sama. Kau nak ke ulang diploma balik? Rugi cenggitu je setahun 6 bulan. So struggle tu penting. Doa juga penting gaiss.




Cara Mudah Nak Hilangkan Whitehead Dekat Hidung !

Assalamualaikum

Dah nak raya tapi muka Subhanallah ! Whitehead dekat hidung boleh kutip buang kot, boleh kikis dah kot. Whitehead ni problem juga kekadang. Dia macam bagi dugaan pun ada. Engko bayangkanlah kalau pakai bedak ke cream ke, muka engko akan nampak berbiji2 sebab whitehead tu. Especially dekat hidung. Aku ni kekadang stress gak tengok whitehead. Guna Mask vietnam pun dia duk ada lagi. Scrub guna St.Ives pun duk ada lagi. Dia macam taknak pergi. Dia macam sebati ja :')) Jangan sampai aku jamming lagu Chicken Tandoori Subway dekat whitehead ni. 


Jadi, suatu pagi ni aku try la satu cara ni dan ia berhasil ! What you need is : Tuala dan Air. Sure benda tu ada dekat rumah engkorang. Kalau takda, apakan daya, Aku turut bersimpati.

Soooooooo, first thing kena buat kau kena basahkan hidung guna air. Lepastu ambil kain lap sampai keluar whitehead tu. Whitehead kan selalu tertimbul lagi2 time hidung kita lembab. engko lap ja sampai whitehead tu hilang. Pemilihan kain juga penting. Kain yang terbaik ialah kain tshirt. Material tshirt la. Jangan ambil yang berbulu2 tu. Engko nak hidung kau berbulu macam chimpanzi? Hehehe.

Aku nak ingatkan yang whitehead ni salah satu punca jerawat. So, nak buang benda karut ni kenalah selalu buat. Engko nak muka engko berjerawat macam jalan tar? Jadi mari lah sesama kita idamkan muka licin macam padang golf. Aku juga perempuan gais :'))

Till we meet again,
Sang Mimpi.