Tuesday, September 12, 2017

Student Life

Assalamualaikum

Finally dapat juga update blog, kalau tak usha sipi2 saja :') Semenjak masuk USM ni jadual makin padat sampaikan terlena tadi dalam kelas. Tak tahu la aku yang mengantuk atau lecturer yang cakap lembut sangat percakapan dia. Sudahlah dah terbiasa hidup segan mati tak mahu selama 9 bulan di rumah, tetiba kena belajar pula. Kena biasakan diri la, sampai bila nak menyiput di rumah kan?

Cerita pasal homesick, aku takdalah homesick sangat sebab dah pernah duduk asrama. Jadi perasaan awkward nak stay jauh dengan family boleh diatasi dengan berkesan. Kesian tengok sesapa yang homesick dekat sini, asal telefon mak ayah ja nangis. Sudahlah aku tak reti pujuk nak calmdown kan balik :')

Rasanya kena gerak ni sebab nya ada benda nak buat.

Kenapa sangat pendek entry ni? :')

#asalkanstillupdateguys :')

Thursday, August 24, 2017

Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

Assalamualaikum,

Yeah dah masuk bulan kemerdekaan yang ke 60! Cepatkan masa berlalu, teringat pula masa sekolah rendah mesti ada kuiz setiap kali bulan kemerdekaan. Soalan paling cliche sekali, "Berapakah warna Jalur Gemilang?" ataupun "Nyatakan warna Jalur Gemilang". Tapi soalan senang-senang ni available untuk budak satu ja la hehe.

Benda yang paling aku suka sekali jadi rakyat Malaysia ialah keunikan Malaysia sendiri. Sudah lah ada pelbagai kaum, adat dan etnik. Dulu sebelum masuk form 6, bergaul la juga dengan kawan bangsa lain which is Indian. Paling best bila Deepavali. Sebab dia akan bawa kuih kacang dan kuih kepit. Sedap sangat! Lepas masuk form 6, kawan pula dengan orang Cina. Mula-mula rasa awkward, bila dah lama sikit ok la sebab semuanya sama tak kira agama atau bangsa. Lagi satu keunikan Malaysia ni, dia punya pemakaian. I love saree and cheongsam so much! I love the vibrant colour of saree sebab rasa cantik gila kain dia lagi-lagi bila dijadikan baju kurung. Design cheongsam boleh diapply kan dekat baju kurung. Cantiknyaaa. Selain perkara di atas, sikap rakyat Malaysia sendiri yang saling bekerjasama dan hormat menghormati each other walaupun berbeza agama,budaya, dan pakaian juga merupakan sebab I love being Malaysian!

Antara local brand favorite aku ialah Old Town White Coffee. Kenapa Old Town? Sebab aku hantu coffee yang teramat sangat. Aroma kopi boleh buat jiwa aku tenang dan berjaga sepanjang malam hehe.


2 perisa kopi Old Town White Coffee favorite aku mestilah Klasik dan Mocha!



Lazada Malaysia mengadakan Merdeka! Merdeka! Sale dimana anda boleh shopping pelbagai pilihan barangan Malaysia dengan potongan harga sehingga 80%! Apa lagi guys, boleh la shopping dekat Lazada sempena bulan kemerdekaan ni. Sale akan berlangsung dari 25 Ogos 2017 sehingga 31 Ogos 2017. 

Sunday, August 13, 2017

Bakal Mahasiswa USM!

Assalamualaikum

Related image

Sibuknya Ya Allah sebab nak kena settle macam-macam benda sebab aku bakal belajar di USM. Alhamdulillah. Pilihan pertama dalam UPU Online iaitu kos ukur bangunan. Jarak perjalanan dari USM ke rumah aku hanyalah 20 minit. Maka, nikmat mana lagi yang kau dustakan? :') Tahniah for those yang berjaya masuk universiti. Untuk yang tak, ingat, perancangan Allah lebih baik daripada perancangan kita.

Syukur sangat sebab dapat sambung belajar. Mak aku selalu pesan yang perempuan kena educated kalau tak kena tipu dengan orang senang. Boleh berdikari sendiri. Bukannya harapkan duit suami saja lepas kahwin. Walaupun aku masih muda hehe (20 tahun still young okay), mak selalu nasihat benda2 begini. Suruh buat kerja rumah, belajar memasak. Mak kata nanti kahwin pi rumah mak mertua nanti nganga ja. Taktau nak berkemas, taktau nak aprroach orang macam mana. Mak ajar benda macam ni sebab nanti mesti orang cakap macam ni, "Mak tak ajar ka?" Nama mak juga buruk guys. Jadi, ikut la cakap mak hahaha.

Tapi kadang2 rasa sambung belajar ni takda function juga. Sebab ada ja yang sambung belajar tapi takda kerja, pastu yang tak sambung belajar boleh ja dapat kerja elok2. Sepatutnya aku kena buang mindset macam ni. Typical melayu sangat. Semua usaha, rezeki, kerja, mati, even jodoh dah ditetapkan. So, just follow the flow and do the best la kan. Contohnya, aku ni tah dari mana tetiba sesat masuk STPM. Tak pernah jangka pun benda ni. Dah la batch aku, aku sorang ja masuk STPM. But im still proud kot sebab orang kata form 6 ni susah but how can I handle it untill the end? See. Semua ni telah ditetapkan. Allah takkan uji hambanya melebihi dari kemampuan hambanya =)

Macam2 persiapan dah buat macam buka buku bank, sspn, apply PTPTN, isi borang ini, isi borang tu. Penat sikit tapi at last mesti jadi senang. Sebab aku percaya dengan konsep bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Hee, falsafah sangat. Sekarang cuma nak apply barang untuk asrama nanti. Tapi rilek dulu, kabut-kabut nak pergi mana :')

Punyalah busy sampai tak sempat nak update blog. Kata nak jadi blogger pedoman ? :') Nak join giveaway pun rasa macam tergantung sepi ja hahaha. Kalau ada masa yang betul-betul lapang aku join la mana yang sempat. Komen2 hampa pun aku baru baca. Ada yang minta review Pencuci Muka Safi Manggis tu la. Im so sorry, I'll update as soon as I can.

Bye semua sebab nak makan roti marjerin gula. benda paling senang and sedap!!!!!!!

Monday, July 31, 2017

Berdebar

Assalamualaikum,

Lamanya tak update blog sebab demam, malas dan sedikit busy. 3 Ogos 2017 nanti result Upu untuk pelajar STPM akan keluar. Ya Allah , berdebar sangat sebab nanti kalau dapat jauh2 macam mana?

Aku sebenarnya tak reti bawa motor ka kereta ka. Sebab tu mak ayah aku risau kalau dapat jauh. Tapi kena pergi juga la. Takkan taknak sambung belajaq sebab u jauh kot? Nak kena smackdown dengan mak aku :') Tapi teringin juga nak belajar jauh sebab nak timba pengalaman. Bila lagi nak berdikari kan.

Jadi, pilihan pertama aku mesti USM guys. Tapi dengar cerita USM susah dapat asrama. Dah la rumah belah pulau mahal. haih. Kalau UUM pula, mesti aku kena study business. Walaupun aku skor A business masa STPM, tapi sebenarnya aku bukannya minat pun hahaha. Next choice ialah UTHM dan UTM. Yang ni dedua dekat Johor. Walaupun Johor ni kampung halaman aku, tapi kalau boleh nak elakkan sebab jauhh 😭😭 Semua u ada pro dan contra. InsyaAllah perancangan Allah itu hebat. Just follow the flow ja la kan.

Disebabkan aku duduk rumah ja sepanjang 9 bulan ni, perasaan nak keluar jejauh dari rumah jadi tebal. Balik kampung kejap ja dah rindu rumah. Tengok wayang Spiderman pun rindu mak. Hohoho inilah akibatnya manja sangat. Tapi InsyaAllah boleh handle ;)

Semoga hari 3 Ogos 2017 nanti dipermudahkan.

Amin.